CONCURS DE LUCRĂRI CREATIVE„DREPTURILE OMULUI SUNT DREPTURILE TALE ȘI ALE MELE”

Regulament de participare

1. Scopul concursului

Creșterea gradului de informare a copiilor și tinerilor despre drepturile omului și promovarea drepturilor omului prin prisma artei.

Concursul de creație „Drepturile omului sunt drepturile tale și ale mele” este lansat de către Oficiul ONU pentru Drepturile Omului în Moldova (OHCHR), în cadrul Programului Comun al ONU „Susținerea drepturilor omului pe ambele maluri ale Nistrului”, implementat de ONU cu sprijinul Suediei.

2. Cine poate participa?

Copii și tinerii cu vârsta cuprinsă între 10 și 18 ani, care trăiesc pe ambele maluri ale râului Nistru.

3. Termenele concursului

Concursul se desfășoară în perioada 10 septembrie – 20 noiembrie 2021 (Ziua Mondială a Copilului).

4. Etapele concursului

  • 10 septembrie – 1 noiembrie 2021 – depunerea cererilor de participare la concurs și încărcarea lucrărilor de creație pe platforma online a concursului: www.creatieonu.md;
  • 1 noiembrie – 14 noiembrie 2021 – desfășurarea votării generale;
  • 15 noiembrie – 19 noiembrie 2021 – ședința Consiliului de Experți și stabilirea câștigătorilor concursului;
  • 20 noiembrie 2021 – anunțarea rezultatelor concursului, premierea câștigătorilor concursului în cadrul Briefing-ului Online Deschis „20 de întrebări pentru apărătorii drepturilor omului
  • 10 decembrie 2021 – Prezentarea calendarelor cu lucrările finaliștilor ca parte a evenimentului dedicat Zilei Internaționale a Drepturilor Omului.

5. Criterii de participare la concurs

Pentru participare la concurs sunt acceptate lucrările creative care îndeplinesc următoarele criterii:

  • Lucrările creative trebuie să fie dedicate strict subiectului drepturilor omului, în conformitate cu tema declarată a concursului: „DREPTURILE OMULUI SUNT DREPTURILE TALE ȘI ALE MELE.”
  • Lucrările pot aparține unui dintre următoarele tipuri de artă: pictură, desen, artă decorativă și aplicată, colaj;
  • Lucrările pot fi realizate pe orice material (carton, pânză și alte materiale) și executate în orice tehnică (ulei, acuarelă, cerneală, creioane colorate, creioane de ceară și alte materiale) și prezentate în formă electronică (în format JPEG, PDF sau GIF (cu o rezoluție de cel puțin 200-300 dpi);

Fiecare autor poate expedia o singură lucrare.

6. Cum pot fi depuse cererile?

Participanții pot depune atât o cerere individuală, cât și o cerere colectivă de participare la concurs.

Pentru a participa la concurs, este necesar de a completa Formularul de Înregistrare a Participantului și a încărca lucrarea efectuată în conformitate cu criteriile concursului pe site-ul concursului www.creatieonu.md în perioada 10 septembrie – 1 noiembrie 2021. Dacă lucrarea este încărcată cu succes, participantul va primi o confirmare la adresa electronică indicată.

Lucrările expediate după termenul limită de primire sau care nu îndeplinesc condițiile concursului nu vor fi luate în considerare.

7. Evaluarea lucrărilor depuse și totalizarea rezultatelor concursului.

În perioada 1-14 noiembrie 2021, lucrările înscrise în concurs vor fi supuse votului public și evaluării de către membrii Consiliului de Experți al concursului, format din experți în domeniul drepturilor omului, colaboratori ONU, experți din comunitatea artistică, instituții culturale și ONG-uri.

Fiecare participant la votul general poate vota o singură dată.

Câștigătorii concursului vor fi stabiliți prin adunarea rezultatelor votării, precum și în baza evaluărilor experților. Membrii Consiliului de Experți al concursului vor evalua lucrările în baza criteriilor de evaluare a lucrărilor. Lucrările cu cel mai mare număr de puncte vor fi considerate câștigătoare. Ședința juriului de evaluare a lucrărilor expediate la concurs va fi transmisă în direct pe pagina oficială de Facebook a OHCHR Moldova (https://www.facebook.com/ONUDrepturileOmului/).

Evaluarea se va baza pe următoarea formulă: evaluarea Consiliului de Experți al concursului va constitui 70%, iar evaluarea publicului larg – 30%.

Consiliul de Experți al concursului va evalua lucrările în trei categorii de vârstă:

  • 1. Participanții care au depus lucrări pentru concurs cu vârsta de 10-12 ani
  • 2. Participanții care au depus lucrări pentru concurs cu vârsta de 13-15 ani
  • 3. Participanții care au depus lucrări pentru concurs cu vârsta de 16-18 ani.

Criterii de evaluare a lucrărilor înscrise în concurs:

  • 1. conformitatea lucrării creative cu subiectul drepturilor omului și abordarea drepturilor omului (participare, nediscriminare, legalitate, transparență) – 100 de puncte;
  • 2. nivelul de stăpânire a tehnicii de executare a lucrării – 50 de puncte;
  • 3. originalitatea și inovația soluției compoziționale și justificarea alegerii mijloacelor expresive – 50 de puncte.

Cele mai bune patru lucrări din fiecare categorie de vârstă cu cel mai mare număr de voturi vor fi declarate câștigătoare. Autorul sau autorii celei mai bune lucrări vor primi diplome și materiale promoționale ale Oficiului ONU pentru Drepturile Omului (OHCHR). Lucrările câștigătorilor cu indicarea autorului lucrării vor fi publicate în calendarul OHCHR pe suport de hârtie pentru 2022.

Ceilalți participanți ale căror lucrări vor îndeplini criteriile minime ale concursului vor primi certificate de participare la concurs după totalizarea rezultatelor concursului.

8. Alte condiții

Oficiul ONU pentru Drepturile Omului își rezervă dreptul de a supune fiecare lucrare artistică unei analize preliminare pentru a stabili respectarea criteriilor pentru lucrări în cadrul concursului, apoi de a încărca lucrările pe website.

Atenție! Lucrările de artă care au un caracter discriminatoriu, obscen și care nu corespund scopului Concursului nu vor fi admise la votare.

Organizatorii concursului își rezervă dreptul de a utiliza lucrările participante la concurs în scopuri educaționale necomerciale, în cazul și în modul prevăzut de normele privind drepturile de autor.

9. Informații de contact

Site-ul oficial al concursului: www.creatieonu.md; E-mail: ohchr-moldova@un.org